Därför ska alla runt barn kunna HLR

Det börjar bli populärt att lära sig HLR. Folk går på kurser och allt fler placerar ut hjärtstartare lite här och där. Men fortfarande så har det inte riktigt nått ner till en mer privat nivå. På jobbet kanske det finns allt som behövs. Flera kollegor har gått på kurs och kan det där med att rädda liv. Men hur ser det egentligen ut i hemmen runt om i samhället? Ofta är det inte förrän något otäckt skett som folk verkligen tar tag i problemet.

Helt klart så är hjärtproblem något som berör var och en. Inte för att alla är sjuka, utan för att du aldrig vet när något kommer att hända. En del är i riskzonen, som överviktiga personer eller de som redan har högt blodtryck. Men även helt till synes friska och vältränade människor kan drabbas av hjärtstopp. Till och med barn kan råka illa ut. Därför slår många organisationer ett slag för att alla som jobbar eller har att göra med barn ska lära sig HLR.

Dags för en kurs

Hellre än att vänta på olyckor utan att veta hur du ska reagera kan det vara dags för en kurs. Alla som jobbar på dagis eller i skolorna borde ta en liknande kurs. Egentligen är det något som alla har nytta av. Barn som vuxna kan råka ut för något. Barn sätter ofta saker i halsen eftersom allting ska utforskas av munnen. Du kan ha ett dolt hjärtfel eller helt enkelt ha otur. Akutgruppen utbildar er hur man utför heimlich på barn och detta är viktigt för alla föräldrar eftersom en olycka lätt kan ske.

När du väljer kurs är det bra att se lite närmare på hur de går tillväga. Det är bäst när du kan öva dig på en docka i naturlig storlek och av ungefär samma konsistens som en människa. På det sättet är du bättre förberedd i en riktig akut situation. För ofta så kommer paniken krypande när ett barn råkar illa ut eller någon i din omgivning får hjärtstopp. Det är då som all träning kommer in i bilden. Du ska komma igång med din autopilot så att säga.

När det är bråttom

Du vet som sagt aldrig när en liknande kurs eller utbildning kan komma till nytta. Det kan vara en granne som behöver hjälp, eller någon ute på gatan. Aftonbladet rapporterar i den här artikeln om hur HLR för barn är viktigt att kunna. All sorts HLR är viktig att lära sig, men den för barn är lite annorlunda än den för vuxna. Därför kan det vara bra att ta båda kurserna, speciellt om du har eller jobbar med barn. Deras bröstkorgar är inte lika utvecklade och alla organ är ju så mycket mindre i dimension.

Vid ett olyckstillfälle handlar det ofta om sekunder eller minuter. Om ett barn inte andas har du inte lång tid på dig att få igång funktionerna. Till och med kortare perioder utan syre kan skada deras hjärna. Samma sak gäller om det är en vuxen som fått hjärtstopp. När ambulansen väl kommer fram så är det ofta allt för sent. Av de tusentals personer som drabbas av detta varje år så är det faktiskt bara några hundra som överlever. Om fler hade tagit sig tid att lära HLR så skulle den siffran säkert kunna öka dramatiskt.

Dags att satsa på livsviktig kunskap

Det är inte alltid så bra att skjuta upp saker och ting. Om du inte håller efter hemmet så står du där med flera timmar av städning framför dig. Disken blir inte ren av sig själv, men kan underlättas genom att diska efter varje måltid. Allt detta är en självklarhet. Du tvättar kläder innan smutskorgen blir överfull, om det är möjligt. Därför är det ganska konstigt att många skjuter upp något som är viktigare än ett rent hem. Något som kan rädda liv, kanske till och med dina egna barns liv.

24kalmar.se skriver här om kvinnan som utbildar andra i att kunna rädda barn med HLR. En helt vanlig kvinna som gjorde just det hon inte ville. Efter att hennes barn nästan dött av något som hon satt i halsen så bestämde sig mamman för att lära sig mer om livräddning. Men det tog ytterligare ett olyckstillfälle innan hon verkligen tog tag i det. Nu jobbar hon med att motivera och utbilda andra föräldrar så att de ska slippa ha samma erfarenhet som hon själv.

Alla föräldrar borde ta en kurs i HLR. Det samma gäller lärare och barnvakter, kort sagt alla som träffar barn i sitt yrke eller dagliga liv. Men inte bara de som jobbar med barn. Alla borde egentligen få lära sig HLR för både barn och vuxna. På många arbetsplatser har en eller flera medarbetare skickats på kurs. De har fått lära sig inte bara hur du gör HLR, utan också hur du kan lära ut det till andra. Därmed sprider sig kunskapen till allt fler personer, vilket rent bokstavligen kan innebära att fler liv räddas.

Hur viktigt är ditt hjärta?

Första hjälpen kurser är alltid bra att gå på. I ett antal skolor har det blivit en del av undervisningen. Civilförsvaret och andra organisationer bjuds in till temadagar där alla får prova på att rädda liv. Det är ett bra tillfälle att börja ett liv med livsviktig kunskap. Sedan kan den fyllas på med fler temadagar eller kurser på arbetsplatsen.

Andra önskar sig en liknande kurs i julklapp. Det är ju faktiskt något som kan hjälpa hela familjen och därför borde prioriteras. Båda föräldrarna skulle kunna gå den tillsammans, för att alltid vara redo. Tänk vad tråkigt om något händer med barnen bara för att du inte har tillräckligt med kunskap.

Så med ökad information och medvetenhet så hoppas många organisationer att allt fler ska satsa på sitt eget och andras hjärtan. Fler liv kan räddas och biverkningarna av ett hjärtstopp kommer också att minskas. Med bara en grundläggande kurs i HLR kan du göra enorm skillnad i någons liv.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 • Kalender

  September 2020
  M T W T F S S
  « Aug    
   123456
  78910111213
  14151617181920
  21222324252627
  282930