Ekonomin påverkar inhyrningen av personal

Pengar styr samhället. Det finns ingenting du kan göra åt det. Har du mycket pengar kan du göra vad du vill. Sverige är ett rikt land, men budgeten måste hållas. Det finns många områden som måste utvecklas och underhållas. Därför kan det ibland bli begränsat med pengar för varje avdelning. Vården har drabbats ganska hårt av besparingar och åtstramningar. Det har till och med påverkat anställningen eller inhyrningen av personal. 

Vården är relativt väl utvecklad och lätt tillgänglig i Sverige. Det är klart att ibland så kan du falla mellan springorna. Men för det mesta så kan du förvänta dig att bli väl omhändertagen. Allt det här är dock beroende av kompetent personal som finns på plats. Om det är luckor i bemanningen så kan det göra det svårare att verkligen ta hand om patienterna på bästa sätt. 

Ett schema som är fullbelagt

Det är inte bra om det fattas personal, oavsett vilken verksamhet det handlar om. Men när det är fråga om en vårdsituation kan det bli ännu mer allvarligt. Du kan inte be en sjuk person att komma tillbaka nästa vecka. I alla fall inte om det är fråga om svårare problem. Istället skjuts ofta de mindre akuta fallen bakåt, vilket inte heller är så roligt för personen ifråga. För att kunna ha ett fullt schema, med personal vid alla tillfällen, kan det kräva alternativa metoder. Vissa tider är läkarbemanning det enda valet. 

När budgeten är stram och svår att hantera kan bemanning vara en bra lösning. Du slipper en långsiktig investering där institutet binder upp sig och tar ansvar för en anställd. Istället kan du fylla i luckorna i schemat när det behövs, och sedan gå vidare. Många duktiga sjuksköterskor och läkare jobbar via bemanning. De kan ge avdelningen ett eftertraktat lyft när arbetet hopar upp sig. På sina håll stannar bemanningspersonalen kvar lite längre. Andra behöver dem bara för kortare perioder. De som vinner allra mest på det här arrangemanget är patienterna som får den vård de förtjänar. 

När det krisar till sig

Ibland är läget extra hårt. De flesta avdelningar märker av när det är influensatider eller när något speciellt går runt i samhället. När hela världen drabbades av en pandemi var ingen riktigt förberedd. Det kom som något av en chock när sjukhusen fylldes med sjuka människor. Eftersom det var fråga om en smittsam sjukdom så blev situationen ännu allvarligare. Då var det dags att kalla in extra styrkor. Hjälp av bemanningsföretag under corona krisen. Läs mer i Aftonbladet

Alla var tvungna att hugga i för att överkomma krisen. Även om den fortsätter så börjar de flesta länder ha ett mer organiserat svar på problemet. Det behövs dock fortfarande extra personal på flera ställen. Bemanning är och förblir ett bra sätt att lösa problemet med brist på personal. Du kan snabbt få in experter. Både läkare och sjuksköterskor som har stor erfarenhet av olika situationer och som direkt kan komma igång och arbeta. 

Inte alla som har råd

Så var det då det där med pengar. Summorna som styr allt som sker. Och som gör det svårare att anställa personal inom vården. Det är anställningsstopp på flera håll, men även bemanningen börjar drabbas av åtstramningarna. Ekonomin påverkar inhyrning av personal på de stora sjukhusen. Hur det ska lösas återstår att ses. De som kan vänder sig till privata sjukhus och kliniker. En del reser utomlands för att sköta om sin hälsa. Men i slutändan så måste det gå att få behandling där du bor. Eventuellt att du måste resa till en annan stad för specialiserad hjälp.

Staten kämpar med att dela upp pengarna. Att skapa en budget som fungerar, och som ger alla medborgarna det de behöver. Skolor och kulturella organisationer är också ängsliga över de nya indragningarna. Ekonomin styr över det mesta, och vården är inget undantag. Hittills har det fungerat någorlunda bra, men det finns redan flera fall där patienterna inte känner sig väl omhändertagna. 

En annan fara med att begränsa personalen är att de som är på plats blir utbrända. Om du måste göra samma arbete som tidigare sköttes av flera personer så är det lätt att bli stressad och utmattad. En slutkörd sjuksköterska orkar inte med en viktig del av vården. Nämligen den mänskliga sidan, där du tröstar både patienter och deras anhöriga. Hur du blir bemött är viktigt. Och en trött sköterska eller läkare kanske inte har så mycket ork över för konstiga frågor. 

Fördelar med att hyra in personal

Att hyra in personal eller ringa efter en vikarie är något som länge varit en vana runt om i samhället. De flesta vill inte vara utan hjälp ens för en kort tid. Tänk bara på vilket kaos det blir om en lärare är sjuk eller föräldraledig. Du bara måste ha en vikarie för att barnen ska kunna gå i skolan. Det samma gäller på många kontor, och även inom vården. 

Det som har förändrats de senaste åren är vanan att bara jobba med bemanning. Allt fler läkare och sjuksköterskor väljer att hyras in som extra personal. Under längre eller kortare perioder naturligtvis. Vissa tillfälliga anställningar kan vara ganska långa, som när någon är mamma-ledig till exempel. Andra gör det för att de inte vill jobba så mycket. De kanske pluggar, eller har små barn som de vill tillbringa mer tid med. 

För ett sjukhus kostar det mer att hyra in personal. Det ligger i konceptets natur. Men det är fråga om en tillfällig utgift. Du måste inte betala arbetsgivaravgifter och skatter under en längre tid. Istället kan du bara hyra in någon vid behov. När det krisar till sig och du helt enkelt inte kan vara utan hjälp. 

Ett samhälle som fungerar

Ett antal faktorer pekar på att bemanning är här för att stanna. Det har vuxit sig allt starkare de senaste åren vilket har öppnat nya möjligheter. I många sektorer så har en tillsvidare, fast anställning blivit allt ovanligare. Många jobbar med konsulter, projekt eller bemanning. Det blivit det nya sättet att driva en verksamhet på. 

En av konsekvenserna är att du kan få kvalificerad personal på kort varsel. Allt fler väljer att jobba med bemanning just för att de är säkra på att få jobb. De vet att många väljer det här alternativet och därför vågar de satsa på det. På många sätt och vis är det en vinnande situation. Företaget får erfarna, duktiga vikarier. Du som läkare eller sjuksköterska vet att du alltid kan hitta ett intressant och tillfredsställande jobb, för kortare eller längre perioder. 

En framtid med hyrläkare

Så kommer hyrläkare att vara framtidens vård? De flesta tror nog att det kommer att vara en del av det hela. Att hyrläkare alltid kommer att behövas, speciellt i tider av kris och pandemier. Samtidigt så är hela vårdsystemet uppbyggt runt en stomme av fast personal. Folk som hela tiden är där och som också är mycket skickliga inom sitt område. Alla behövs, speciellt inom vården. 

För om det är någon bransch där personalbrist kan vara krånglig så är det där. Patienterna behöver få vård när de är sjuka, vilket ibland kan vara med en gång. Ekonomin kan göra det svårt att fylla alla luckor, men på något sätt så får de alltid fram en läkare i tid. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 • Kalender

  October 2022
  M T W T F S S
  « Dec    
   12
  3456789
  10111213141516
  17181920212223
  24252627282930
  31