Extrajobb kan ge dig ett framtidsyrke

Det finns många fördelar med att ha ett extrajobb. Om du är student kan det till och med vara ett måste för att ekonomin ska gå runt. Om du redan arbetar heltid kan extrajobbet istället vara nyckeln in till en ny bransch. I vilket fall är det alltid välkommet med ett extra tillskott i hushållskassan.

Ett extrajobb behöver inte nödvändigtvis vara tråkigt. Faktum är att många deltidsyrken ger dig möjligheten till att vara runt glada människor. Det är roligt att Extrajobba på Stockholms Arenor. Det är även roligt att ha ett deltidsarbete på en krog eller en nattklubb.

Vad vill du få ut av ett extrajobb?

Du bör fråga dig själv om varför du vill ha ett deltidsarbete. Är det endast i ekonomiskt syfte eller vill du ta nästa steg i karriären?

 • Ifall du vill arbeta extra av ekonomiska skäl bör du överväga helgjobb. Vissa branscher har nämligen generös övertidsersättning för den som är villig att arbeta kvällstid. Du skulle exempelvis kunna arbeta på söndagar, som i regel brukar vara en rätt tråkig dag i privatlivet.
 • Du kan även använda extrajobbet som en väg in i arbetslivet. Om du är missnöjd med ditt nuvarande jobb är det läge att börja kolla på andra yrken. Kanske kan du hitta ett tillfälligt jobb att utföra några timmar i veckan. Du får då in en fot i ett annat företag som kanske även har heltidstjänster tillgängliga för rätt person.
 • Som du student bör du försöka arbeta några timmar varje vecka. Du får då mer pengar att röra dig med, vilket kan lyfta hela studietiden. Du visar även att du är driftig. Många studenter kommer nämligen ut på arbetsmarknaden utan relevant arbetslivserfarenhet.
 • Som student bör du även försöka ordna ett relevant arbete för din utbildning. Det behöver dock inte vara exakt samma arbetsuppgifter. Vill du arbeta som socialsekreterare i framtiden kan du exempelvis arbeta inom kundtjänst. Du visar då att du har en viss erfarenhet av administrationsarbete. Du får även i bästa fall en god referens. 
 • Slutligen bör det påpekas att du kan skaffa ett extrajobb endast för att det är roligt. Om du har brist på fritidsaktiviteter kanske ett extrajobb på en restaurang skulle passa dig bra. Detta ger dig social interaktion och en helt ny arbetslivserfarenhet. 

Vad vill jag göra?

Du skulle kunna Jobba extra och hitta ditt drömyrke. Vi är många som inte vet vad vi vill göra med våra liv. Vi lever i en tid där människor tenderar att välja helt skilda yrken och liv. Det kan då vara svårt att navigera sig igenom alla möjligheter och hitta rätt jobb.

Många gånger handlar det dock om att ta det första steget. Du kommer aldrig hitta ditt drömyrke om du bara sitter hemma och funderar. Vi är i starkt behov av praktisk erfarenhet, trots att vi gärna vill läsa allt om ett yrke innan vi tar ett beslut.

Låt oss säga att du provar att arbeta på en restaurang, och att du inser att det inte alls är rätt för dig. Bra, då har du kommit ett steg närmare att kunna välja ditt drömyrke. Att inte trivas med något är också en god erfarenhet. Det allra flesta provar flera yrken under sin livstid. Det är genom resan som vi förstår vad vi är bra på och således vad vi vill göra.

Ta vara på sommarens möjligheter

Svensk sommar är ofta förknippad med ledighet och roliga aktiviteter. Sommaren är dock lång, och det går att kombinera nytta med nöje. Du bör absolut ladda batterierna under sommaren, men du kan också under den tiden arbeta med något roligt. 

 • Det är bland annat Populärt att sommarjobba på arenan. Faktum är att det finns många roliga evenemangsjobb under sommaren. Det är bland annat högsäsong för konserter. Varför inte ta tillfället i akt att jobba i en biljettkassa på en konsert. Du får då lyssna på gratis musik, tjäna pengar och träffa folk på en och samma gång.
 • Bor du i en stad där det finns ett tivoli? Att arbeta på äventyrsland och dylikt brukar vara förknippat med nöje. Liseberg i Göteborg anställer nästan all personal tillfälligt under säsongen. Även Gröna Lund i Stockholm har en hel del feriearbeten.
 • Studerar du till ditt drömyrke? Sommaren är en tid när den ordinarie personalen ofta vill ha semester. Du har goda möjligheter att få ett sommarjobb om du är lite från och till dig. Du kan exempelvis ringa runt till de företag som du är intresserad av. Ofta vill de ha en ersättare under en månad eller två. Du får alltså fortfarande tid för att vara ledig under delar av sommaren.
 • Har du blivit utan sommarjobb? Har du en speciell hobby? Då kan du starta ett eget företag under sommaren. Du kan exempelvis starta en hemsida om din hobby och skriva guider. Detta har potential att ge dig en lön i framtiden. Det är också något du kan visa upp för en potentiell arbetsgivare.

Vikten av att vara proaktiv

Det är i regel inte en bra idé att arbeta utan lön. Tyvärr finns det företag som satt i system att utnyttja unga människor. Det kan dock vara en bra idé att arbeta utan lön under vissa villkor. 

 • Känner du till ett företag som du verkligen vill jobba för? Ett första steg är att kontakta företaget för att presentera dig. Om de inte har någon ledig tjänst, kan du erbjuda dig att göra praktik eller utföra visa sysslor gratis. Företagare gillar i regel personer som är intresserade av just deras företag. De gillar även människor som är drivna.
 • Du bör dock göra dina egna efterforskningar om företaget först. Har de goda omdömen och är pålitliga är det inget problem att arbeta gratis under en viss period. Ifall företaget har dåliga omdömen kan det dock vara en varningsklocka. I det här fallet kanske de endast ser dig som en person de kan utnyttja.
 • Visa företaget att du känner till mycket om deras verksamhet. Som vi tidigare har nämnt kommer de allra flesta företagen uppskatta ditt intresse för deras verksamhet. Visa att du känner till deras företagskultur och var inte rädd för att ge komplimanger. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 • Kalender

  September 2020
  M T W T F S S
  « Aug    
   123456
  78910111213
  14151617181920
  21222324252627
  282930