Konsten att göra dina egna knivar

En snygg kniv är en stor prydnad. Samtidigt så är det viktigt att den är praktisk. Den ska kännas bra i handen när du använder den och göra det den är tänkt för. Att kunna göra din egen kniv är en alldeles speciell känsla. För det är ett hantverk som fortfarande är levande, i allra högsta grad. Om du inte vill göra dem själv kan du beställa personliga knivar, skräddarsydda för dina behov och önskemål. 

Det är en konst att göra knivar. Men även att välja rätt modell. En del är allmänna, så att säga. Du kan använda dem till bra mycket. En kniv som är bra att ha i ryggsäcken. Andra är framtagna för en speciell uppgift. Om du inte har rätt kniv kan det vara svårt att göra det du vill. Som att öppna ostron med en stor chefkniv. Du kan göra det, men det är bättre om du har en ostronkniv. 

Olika sorters knivar för alla tillfällen

De flesta använder en brödkniv varje dag. Den är ofta lång, stor och har kanske ett lite vågat blad. Egentligen är den inte bra för så mycket annat än att skära bröd. Men för just den uppgiften är det bland den bästa kniven du kan använda. En bra illustration för att förstå att du troligtvis behöver flera knivar, bara för att klara dig genom dagens rutiner. Du skär bröd med en, hackar lök med en annan och äter din mat med ytterligare en annan sorts kniv. 

Sedan har du knivar som är snygga och bra för att användas utanför hemmets väggar. Det är populärt med snygga karambits. En del samlar på knivar, men många använder dem också när de fiskar eller är ute i skog och mark. Att bära med sig en liten fällkniv kan vara praktiskt av flera orsaker. Tänk dock på att det inte är tillåtet precis överallt. 

Knivar kan vara enkla och billiga eller dekorerade, specialtillverkade och begränsad upplaga. Det är något som många tycker om och som är en mycket bra present. För de som tycker om knivar av olika slag finns det mycket roligt att välja på. Snygga och exklusivt handgjorda knivar

Det korrekta bruket av knivar

En kniv är alltså ofta ovärderlig att ha till hands. För att laga mat, tälja ved, skära rep eller vad du än håller på med. För att du ska ha nytta av den måste den alltid hållas skarp. Genom att slipa den regelbundet så har du ett mycket bra verktyg. Förvara dina knivar ordentligt så håller de längre. Även om de är gjorda av starka material så kan de skadas. Framför allt ska du bruka dem korrekt. 

Ett korrekt bruk kan innebära att du väljer rätt kniv för uppgiften. Du sparar mycket tid och energi som annars kan gå till spillo. En bra kniv kanske kostar en slant men det är den värd. Och idag har du ett stort utbud på nätet av ordentliga knivar till rimliga priser. Det allra viktigast är dock att inte använda knivar som vapen. Här har du en stor anledning till de stränga knivlagarna som finns. Expressens artikel berättar om vad bröder gjorde med knivar. 

Snygga, handgjorda knivar

En väl gjord kniv är vacker att se på, förutom att den fungerar som den ska. Du kan bland annat satsa på ett snyggt skaft, kanske gjort av ett speciellt material. Idag kan du välja bland flera intressanta material som alla ger kniven det där lilla extra. Men du skulle också kunna göra kniven själv. Det kräver precision och koncentration, men resultatet är enastående. Få saker kan jämföra med att hålla din egen kniv i handen. Ett flertal fina handgjorda knivar på slöjdmässan.

På mässan var det mest män som valde att köpa de vackra knivarna. Deras intresse knivar verkar inte minska med åldern, tvärt om. Men runt om i världen börjar allt fler kvinnor se det underbara med att jobba med kniv. De deltar i tävlingar där skickligheten i att använda kniven nästan är lika viktig som verktyget. Bland annat så finns det roliga tävlingar på tid där deltagarna ska hacka sig igenom vissa material, som upphängda vattenmeloner och annat konstigt. Då är det både vinkeln på bladet och styrkan som avgör om du ska lyckas eller inte. 

Livet med kniv

Det finns flera tävlingar som har att göra med kniv. Dels de som är helt koncentrerade på själva bruket av kniven som att kasta den eller ta sig igenom hinder. Andra är tävlingar där du ska skapa något med kniven, tälja eller skära på rätt sätt. Det kan vara något så enkelt som att hacka så mycket lök på kortast möjliga tid. Eller så döms hantverket, och landets snyggaste kniv ska krönas. En kniv som tillverkats med möda och känsla är verkligen vacker. Den perfekta presenten, även för den som redan har flera knivar av olika slag. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 • Kalender

  October 2022
  M T W T F S S
  « Dec    
   12
  3456789
  10111213141516
  17181920212223
  24252627282930
  31