Upplev Norrköpings intressanta historia

Hela Sverige har en rik historia. I Norrköping så började den tidigt, vilket de kända hällristningarna kan visa fram. Redan när den blev en stad på 1300-talet så hade folk bott länge i området. På 1600-talet var det rikets andra stad, bland annat på grund av de stora industrierna som grundats här. Tack vare Motala ström var det en bra plats för textilverk och andra fabriker. 

Idag är Norrköping nummer elva i ordningen över Sveriges mest tätbefolkade orter. Ganska lagom med andra ord. Du har drygt 140 000 personer i kommunen. Tillräckligt många för att det ska vara en stad full med bekvämligheter och allt du behöver. Samtidigt så är den ganska liten och nätt, du kan i stort sett promenera från en del till den andra. Så Norrköping fortsätter att vara stark, och leva upp till sin intressanta historia. 

Ta sig runt i staden 

Oavsett vilken stad du besöker så vill du kunna ta dig runt snabbt och smidigt. På många ställen är den offentliga transporten väl utvecklad, och så även i Norrköping. Men ibland behöver du nå din destination snabbare än spårvagnen kan ta sig fram. Eller så regnar det och du har egentligen ingen lust att gå ut över huvud taget. Då kan det vara skönt att ringa efter en taxi. För mer information kan du se på http://www.sverigetaxi.se/norrkoping.

Du ska inte tro att det är höjden av lyx att åka taxi. Det kostar inte alls så mycket, speciellt inte i en liten stad som Norrköping. Avstånden är korta och du tjänar på att åka dit du vill direkt. Det kanske är en sen kväll efter en krogrunda, eller så har du handlat och orkar inte bära alla dina saker. Egentligen behöver du inte ha någon speciell anledning. Det är tillåtet att ta hand om sig själv. Ett av de bästa företagen är https://www.sverigetaxi.se/

Stadens rika historia

Ett känt namn i Norrköping är De Geer. Han har ett gymnasium uppkallat efter sig, för att inte glömma konserthuset. Och det är helt rätt att Louis De Geer hedras i den stad som han bidrog till att bygga. För det var han som startade upp många av industrierna för flera hundra år sedan. Förutom textilfabrikerna så grundade han ett skeppsvarv, repslageri, ett pappersbruk samt ett bleckslageri. 

Men staden byggdes också av andra personer. Ibland var det dock vissa problem som uppstod. Som den berömda branden 300 år sedan. Det var en katastrof av enorma proportioner eftersom hela staden brändes ner. Ryssarna som alltid utgjort ett hot lyckades ta sig ända fram och plundrade allt. De hittade till och med de metaller som stadsborna hade gömt på strömmens botten. Sveriges Television täcker Norrköpings intressanta historia. 

Det är dock intressant att se hur staden reste sig ur askan och återigen blev en viktig ort. Kanske inte i samma utsträckning som tidigare när alla industrierna var verksamma. Men helt klart en stad där du kan utvecklas, jobba och se din familj växa upp. Som med alla andra orter så går livet i vågor. En tid fanns det till och med en judisk församling i Norrköping. Idag är det annorlunda, för det är så historien fungerar. 

Var försiktig med taxi

Det är inte en lyx att åka taxi, men på sina håll kan det vara väl dyrt. Schweiz är ett land där det verkligen kostar, så kontrollera gärna priserna innan du sätter dig i en bil. Frankrike är också relativt dyrt, vilket kanske förvånar en del personer. Bland de billigare länderna finner du Egypten och Thailand. Här måste du vanligtvis förhandla dig fram till ett bra pris innan du åker iväg eftersom de vanligtvis inte har någon taxameter. Aftonbladet skriver om var taxi är billigast i världen. Det är klart att ibland så spelar det ingen roll hur mycket en taxi kostar. Men du måste vara medveten om det så att inte kreditkortsräkningen kommer som en överraskning. 

För många så är det en del av budgeten, speciellt när de är på semester. De kanske sparar och är duktiga resten av året, men när de har ledigt vill de kunna slappna av. I flera av Sveriges städer är det också en hälsosam konkurrens, vilket gör att kunderna kan hitta bra priser. Det är ibland billigare att åka taxi än kommunalt, i alla fall om det är en grupp som delar bil. Så ge inte upp utan ta reda på all information innan du bestämmer dig. Du kan bli glatt överraskad. 

Norrköpings rika framtid

Vad framtiden håller är det inte många som vet. Du kan analysera och komma med förslag, men mycket kan hända och ske. Att Norrköping har en framtid är självklar. Det är en blomstrande stad med många unga personer. Arbetslösheten ligger på runt 10%, vilket är en minskning från tidigare år. Idag finns det inga fabriker som på De Geers tid där de allra flesta jobbar. Men en av de största arbetsgivarna i staden är pappersbruket som ligger strax utanför.

Så vem vet vad framtiden kan erbjuda stadens invånare? Du har bra utbildningsmöjligheter, för lite högre nivå är det många som pendlar till Linköping. Det är en trevlig stad med stora grönområden. Folkparken är enormt populär men verkar aldrig bli full. Norrköping är lagom stort för att du alltid ska ha något att göra. Ett nattliv som heter duga, vilket ju alltid är en viktig faktor, och så vidare. God mat med flera intressanta restauranger är också något som lockar. Sedan ligger Norrköping också bra till i landet. Du kan ta dig till Stockholm på nolltid, det är faktiskt en hel del personer som pendlar. Likaså är det nära till Göteborg och andra viktiga orter. Flera internationella flygplatser ligger i närheten, både för reguljärt och charterflyg. 

Norrköping har en intressant historia som du ibland kan få uppleva på nära håll. Samtidigt så är det en modern stad som drar både turister och arbetssökande till sig. Du kan lätt tillbringa kortare eller längre perioder här och aldrig ha tråkigt. Plus att det är lätt att ta sig runt, både med offentlig transport och taxi. 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 • Kalender

  January 2021
  M T W T F S S
  « Dec    
   123
  45678910
  11121314151617
  18192021222324
  25262728293031