Vad du kan göra på påsklovet

Påsklovet är en välkommen paus i vardagen. Påsken infaller när vintermörkret äntligen har försvunnit. Under påsklovet kan du ta chansen till att ladda batterierna eller åka på en resa. När lovet är slut väntar våren och varmare tider.

Det är alltid en bra idé att pynta inför högtidshelgen. Du kan använda dig av Underbart påskpynt som pryder sin plats. Ljusa färger är synonymt med påsken. Dessa ljusa färger passar väl in i hemmet när dagarna blir längre.

Fira påsken utomlands

Du kan välja att Fira påsken utomlands. Aftonbladet skriver om häftiga traditioner. Våra grannländer har traditioner som skiljer sig från våra.

 • I Norge åker man gärna skidor i de norra delarna av landet. Man kan säga att friluftsliv är synonymt med deras påskfirande. Norrmännen grillar gärna påskmaten utomhus. Om du vill prova en norsk påsk kan du boka en fjällstuga under högtidshelgen. 
 • I Danmark har man ett stort fokus på påskägg. Barnen tävlar om hur många ägg de kan införskaffa. Det skrivs också en hel del påskkort som tack för alla ägg som barnen får. Deras mattradition liknar det svenska påskbordet.

Weekendresor till södra Europa är ett annat populärt segment under påsken.

 • Det finns flera charterbolag som anordnar dessa weekendresor. Du kan givetvis också välja att resa reguljärt. Du bör i vilket fall boka din resa i god tid så att inte priserna drar iväg. 
 • Du kan byta ut delar av din sommarsemester för att istället resa under påsken. Varför är detta en bra idé? Påsken infaller under april. April är lågsäsong i många länder i södra Europa. Du kan således åka iväg med vetskapen om att du kan bo och äta billigt. 
 • Nästan alla länder i södra Europa har en kristen kulturbakgrund. Detta betyder i praktiken att du kan upptäcka en ny påskkultur. Många länder i södra Europa följer den katolska kyrkan. Du kan därmed ta tillfälle i akt att gå på stora högmässor.
 • Genom att resa kan dina barn kan få möjligheten till att prova ett annat påskfirande. I en del länder är det exempelvis vanligt med skattjakter. Detta brukar barn uppskatta väldigt mycket. Er resa kanske till och med kan skapa helt nya påsktraditioner som ni sedan tar med till Sverige. 

De aktiviteter som vi hittills har presenterat är förenat med relativt stora utgifter. Vi fortsätter därför artikeln med förslag på aktiviteter som inte är förenade med kostnader. 

Tips på aktiviteter för barnen

Det finns Många roliga aktiviteter för barn under påsken. Många av dessa aktiviteter är gratis eller kostar en symbolisk summa.

 • Museum och kulturhus brukar anordna aktiviteter för barn under påsken. Det kan handla om skattjakter eller pysselhörnor. Dessa aktiviteter brukar i princip aldrig vara förenat med några betydande kostnader.
 • Ibland anordnar de olika kommunerna i Sverige någon form av påskfirande för barn. Detta brukar inkludera aktiviteter som hästridning, skattjakt och pysselhörnor. Håll utkik på din kommuns hemsida för att se om de planerar någon aktivitet.
 • En del stall håller öppet under påsken. Barnen får i dessa fall prova på ridning för en liten summa pengar. Det är dock långt ifrån alla stall som erbjuder den här aktiviteten. Om dina barn är intresserade av ridning är det i alla fall värt att kolla med stallen på din ort.  
 • Om du inte hittar några aktiviteter på din ort kan du ordna dina egna aktiviteter. Det finns ingen brist på natur i vårt avlånga land. Du skulle kunna anordna en egen skattjakt där barnen får leta efter påskägg. Det blir ännu roligare om du går ihop med några vänner och anordnar en gemensam skattjakt.
 • Pyssel är starkt förknippat med påsken. Du kan införskaffa lite färg och anordna en egen pysselhörna. Ni kan exempelvis använda er av vanligt papper för att måla och klippa ut olika figurer. 
 • Påskkärringstraditionen kanske inte är lika stor idag som den en gång har varit. Barn brukar i vilket fall älska att klä ut sig och sminka sig. Du kan sedan skicka ut dina barn i grannskapet så att de kan införskaffa deras eget påskgodis.

Inspiration från andra länder

Den kristna världen är stor. Påsk firas på många olika platser runt om i världen. Firandet skiljer sig åt beroende på var man befinner sig. Vi kan därför kolla på hur det går till i andra länder. Detta kan ge oss lite inspiration till vårt eget firande. 

 • I Colombia har men ett påskbord som inte påminner särskilt mycket om den svenska motsvarigheten. Man har som tradition att äta djur som man inte äter vanligtvis. Detta inkluderar bland annat ödlor. 
 • I Colombia är det även kutym att besöka kyrkan under högtidshelgen. Detta är en tradition som vi kan ta efter i Sverige. Du behöver inte vara religiös för att besöka den svenska kyrkan under högtidshelgen. Firandet är ofta påkostat under påskdagen och i vissa kyrkor håller man nattöppet. 
 • I Ungern har man som tradition att kasta vatten på det kvinnliga könet. Detta är kanske inte en alltför lämplig tradition att införa i Sverige. Barnen skulle nog dock uppskatta att kasta vatten på varandra under högtidshelgen.
 • Filippinerna kanske inte heller är det land som vi ska importera påsktraditioner ifrån. I Filippinerna är det nämligen vanligt att man går ett steg längre för att imitera det lidande som Jesus gick igenom. Detta inkluderar privatpersoner som väljer att bli korsfästa med riktiga spikar. 

I många länder stänger man av trafiken från innerstaden. Städernas befolkningar kan därmed spendera högtidshelgen utomhus utan några störningsmoment. Detta skulle vara en bra idé i Sverige.

Vårt land har en kultur som tyvärr innefattar ensamhet. En del människor firar högtidshelgen utan några nära och kära. Om vi skulle befinna oss utomhus skulle människor få en större tillhörighet till varandra. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 • Kalender

  October 2022
  M T W T F S S
  « Dec    
   12
  3456789
  10111213141516
  17181920212223
  24252627282930
  31