Vikten av att välja tapetmönster

Vanligtvis byter man inte tapeter ofta, utan de får ofta sitta där några år. Därför är det viktigt att välja ett bra mönster på sin tapet. Det ska passa när man köper nya möbler och man ska inte tröttna på det i första taget.

MA51-renovering hemmaFörst brukar man tänka efter vilken färgskala man vill ha i ett visst rum. Det har blivit allt mer vanligt att inte bara ha diskreta, ljusa tapeter utan man vill ofta ha in lite glädje och färg på väggarna. Många kollektioner, som Borosan till exempel, har en variation av färger att välja mellan. För att det inte ska bli för mycket i ett rum har man ofta lite lugnare tapeter på de flesta, större väggarna. Sedan tapetserar man eller målar en vägg i rummet med en starkare färg.

Genom att välja rätt färg på sin Borosan tapet kan man ge ett speciellt intryck i rummet. Man talar om varma och kalla färger. Om man har en tapet med gula, oranga eller röda färgtoningar så ger det ett varmare intryck. Vill man istället göra rummet lite svalare och luftigare, använder man sig av blå eller gröna färger. För bästa resultat ska man blanda nyanser inom samma färgfamilj. Komplementfärger är de raka motsatserna i färgcirkeln och brukar också kombineras med gott resultat.

Det är inte bara färgen som är viktig för rummets karaktär, men även mönstret. Om rummet är litet brukar man rekommendera småmönstrade tapeter. För lite större ytor och rum kan man gärna sätta upp Borosan tapeter med stora mönster, där man kan se dem ordentligt. Med vertikala mönster på tapeten lyfts rummet och verkar högre än det egentligen är. Man kan alltså påverka hela stämningen i ett rum genom att välja rätt mönster på tapeten.

Borosan tapeter kommer i många olika mönster och utföranden. Deras Easy Up kollektion är en av de mest populära i Sverige. Kanske för att de verkligen är lätta att sätt upp, men även mycket hållbara. Det är bra kvalitet till billiga priser. När man tapetserar om ett helt hus, eller bygger nytt, brukar man rekommendera att följa samma färgsättning överallt. Naturligtivs är detta en smaksak, men något som man ska överväga noga. Detta är speciellt viktigt om man har en liten lägenhet eller hus. Istället för att sätta olika tapeter och färger i varje rum bör man ha samma. Detta ger ett enhetligt intryck och gör att lägenheten verkar större.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 • Kalender

  December 2020
  M T W T F S S
  « Aug    
   123456
  78910111213
  14151617181920
  21222324252627
  28293031