Livet i en bunker

Det finns ett antal bunkrar runt om i landet. Och inte är de så väldigt gamla heller. Det byggdes ganska många under början av 1980-talet. Tanken var att de skulle kunna fungera som ledningscentraler eller liknande. Men vad de alla har gemensamt är att de är stadiga och säkra. De skulle ju klara sig om det blev en konflikt av något slag. Idag säljs en del till privatpersoner. Flera är inredda för att du ska kunna bo i dem. Livet i en bunker skulle kunna bli en verklighet för dig också. 

Att bo i en bunker har sina fördelar. Det är lugnt och tyst, du har inga grannar som stör. Men det kan också bli allt för stillsamt, och du har ju ingen utsikt som du kan njuta av. Sedan är det viktigt med ventilation, både för folk och väggar. Det ligger i lägets natur att fukt är ett problem. Du måste få in ren och fräsch luft, samtidigt som bunkern måste hållas torr. Med bra utrustning och teknik är dock detta helt möjligt. På flera håll i världen har folk flyttat in i bunkrar, eller tillbringar i alla fall en del av sin tid där inne. 

Hålla fukten borta 

Nu är det ju inte bara i bunkrar som du vill hålla fukten under kontroll. Det är ett vanligt problem i alla byggnader. Redan på byggnadsstadiet bör du vanligtvis lägga in några anordningar för att det ska vara torrt. Hur du bygger grunden och väggarna kan göra stor skillnad. Vilka material du väljer är något annat som påverkar hur mycket fukt som kommer in och vilken skada den gör. Men oavsett hur grund eller väggar ser ut så kan du alltid förbättra situationen. Avfuktningsteknik har stor och vid erfarenhet. 

Det kan hända att en renovering är på sin plats. Ibland bara måste du byta ut vissa material eller delar. Speciellt om de börjat ruttna, men annars i god tid innan det kommer så långt. Det är inte alltid så lätt att renovera en grund och få bort fukten, men det är väl värt ansträngningen. Samma sak kan sägas om huset för övrigt. En del hus har ett naturligt självdrag, luften cirkulerar och håller alla rummen torra och fina. Men annars så kan du alltid installera ventiler och annat som gör att draget skapas igen. 

Dags att skaffa bunker

Med en bunker så har du inte riktigt samma problemställning som med ett hus. Fukten ska hållas borta, inget tvivel om den saken. Men redan vid byggandet så satte de in ventilering och andra saker, för annars kan du inte ens vistas där inne. Göteborgspostens intressanta artikel handlar om folk som köper ny bunker. 

Vissa personer känner ett behov av att skydda sin familj. De lagrar matvaror och köper bunker, bara ifall det skulle behövas. Och du kan inte klandra dem. Med tanke på världssituationen så är det inte så konstig om folk funderar på framtiden. Att köpa bunker kanske blir vanligare med tiden. Men det finns inte så många för tillfället och de är eftertraktade. Så alternativet kanske blir att bygga eget. 

Livet under jord är speciellt och du måste träna dig för det. Framför allt kan det vara påfrestande psykiskt. Men om du känner att du hela tiden har frisk luft så blir det bättre. Så när ventileringen fungerar blir det en helt annan sak. Utan fuktluft så kommer vistelsen att bli en helt annan sak. Men för att vara på den säkra sidan brukar folk tillbringa kortare perioder i början för att sedan utöka antalet dagar de befinner sig i bunkern. Allt för att klara av det hela om och när det skulle behövas. 

Renovering och sanering

Ibland så får du in mögel i huset. Det börjar med lite fukt som ingen märker. Många gånger är det inte förrän det luktar som du upptäcker problemet. Eller när barnen blir sjuka hela tiden, vilket inte alls är så roligt. En liten tröst är att det går att åtgärda. Ju tidigare du upptäcker möglet desto bättre, men även ganska stora angrepp går att ta hand om. Expressens artikel visar att det mesta går att sanera. 

Mögel är otäckt för det sprids med luften. De små sporerna attackerar luftrören men kan även fästa sig på andra delar av huset. Så om du ser att du fått in mögel eller fukt så är det bäst att kontakta experterna. Låt en specialiserad firma komma och ta sig en titt. De kan avgöra vilken metod är bäst och hur det ska gå till väga. Om du börjar torka bort det själv kan du göra saken värre nämligen. 

Det händer att en skola eller ett hem behöva evakueras för saneringen. Det kan vara att möglet spritts via ventilationssystemet, och då kan det bli riktigt illa. Men det är viktigt att göra det ordentligt. Att verkligen få bort allt möglet samt se till att det inte kan uppstå igen. Om det tar tid får du bara ha tålamod för mögel är farligt. 

Ventilering är avgörande

Ett bra system för ventilation är helt nödvändigt för alla byggnader. Oavsett om du bor i en bunker eller takvåning så är luften nyckeln till hälsa. Med frisk luft mår alla bättre, men du vill ju inte ha det dragit. Det är inte alltid läge att öppna fönster, utan det är bra att ha ett system installerat för utbyte av luft. Här har du mycket att välja på, maskiner och apparater som utnyttjar den gamla, dåliga luften och istället ger dig fräsch luft att andas. 

Du bör även inspektera ditt hem regelbundet. Gå in och kontrollera alla vinklar och vrår, speciellt där det skulle kunna samlas fukt. Kallvindar och källare är ju kända för dessa problem, så där kan du ta dig lite extra tid. Återigen kan det vara bra att låta specialisterna göra denna inspektion. Lika gärna som du tar in någon för att kontrollera taket kan du ha någon som ser på insidan. 

Faror med fukt

Fukt kan sakta men säkert tära på ditt hus. Det får trä att svälla och påverkar andra material negativt. Därmed blir hela byggnaden mindre säker och i allra värsta fall kan den gå sönder. En så pass stor investering ska inte få gå till spillo bara för att lite vatten tagit sig in. Se till att det inte sker så kan du tjäna stora pengar. 

Kök och badrum kan också vara härdar för fuktskador. Här bildas det stora mängder vattenånga varje dag. Du tycker det är jobbigt med fuktig luft och immig spegel. Men det kan bli värre än så om du inte ser över ventilationen. Sätt gärna in speciellt anpassade ventiler i badrummet som läser av luftfuktigheten. Lär hela familjen hur de kan minska fukt. 

Att fukt kan leda till mögel är ett välkänt faktum. Och här blir det riktigt tråkigt. För mögel är en fara för både byggnader men framför allt för människor. Det äter sig in i väggarna och kan skada dem rejält. Barn och vuxna kan få astma eller luftrörsproblem, allergier eller andra tråkigheter. 

Så ett fuktfritt hem är ett måste. Bunkrar är inget undantag, tvärtom har du större behov av ventilering för att de ska fungera. Se till att hela familjen har sund luft att andas, samt att din byggnad också håller sig frisk.  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 • Kalender

  October 2022
  M T W T F S S
  « Dec    
   12
  3456789
  10111213141516
  17181920212223
  24252627282930
  31